Συχνές ερωτήσεις

General

Οι ακόλουθες Συχνές Ερωτήσεις ισχύουν για όλους τους πελάτες μας, τα προϊόντα μας και τις υπηρεσίες μας.

Επέκταση | Συρρίκνωση

Ποια είναι η Emergo και τι είναι η LifeGoals;

Το LifeGoals είναι ένα καταχωρισμένο εμπορικό σήμα (αριθμός καταχώρισης ΕΕ: 018129117 και αριθμός καταχώρισης ΗΒ: UK00003659603) ιδιοκτησίας της Emergo Wealth Ltd. μιας ρυθμιζόμενης επενδυτικής εταιρείας. [Hyperlink to registration page]. Υπάρχουν αρκετές οντότητες LifeGoals και Emergo που μπορεί να εμπλέκονται στην εκτέλεση των υπηρεσιών μας. Όλες είναι ρυθμιζόμενες και εμπίπτουν στην ίδια ομπρέλα. Δεν θα επιβαρυνθείτε με επιπλέον προμήθειες ως αποτέλεσμα της εμπλοκής οποιασδήποτε άλλης οντότητας.

Γιατί να επιλέξω τη LifeGoals;

Είναι απλό. Η LifeGoals σας βοηθά να προγραμματίσετε εξυπνότερα εστιάζοντας σε αυτό που μετράει περισσότερο από όλα: στους χρηματοοικονομικούς σας στόχους. Τα online εργαλεία προγραμματισμού που διαθέτουμε είναι σχεδιασμένα για εύκολη χρήση και αποτελεσματικότητα και οι πολιτικές μας είναι χαμηλού κόστους και απόλυτα διαφανείς.

Ποια είναι η επενδυτική σας φιλοσοφία;

Δεκαετίες χρηματοοικονομικής διαχείρισης μας έχουν διδάξει ένα κρίσιμο μάθημα: μην προσπαθείτε με εμμονικό τρόπο να νικήσετε την αγορά. Η αγορά είναι ακραία ευμετάβλητη και ακόμη και οι πιο καλά μελετημένες εκτιμήσεις σας μπορεί να σας οδηγήσουν σε αποτυχία.
Αντίθετα, πιστεύουμε ότι είναι καλύτερα να βοηθούμε τους ανθρώπους να κερδίζουν περισσότερα με την πάροδο του χρόνου εστιάζοντας στο τι θέλουν να πετύχουν στη ζωή και στο τι μπορούν να διαθέσουν. Αυτή είναι η πιο αποτελεσματική και οικονομική στρατηγική για την πραγματοποίηση οποιωνδήποτε χρηματοοικονομικών στόχων θέτετε για τον εαυτό σας και για το μακροπρόθεσμο χτίσιμο πλούτου.

Γιατί να σας εμπιστευτώ;

Η εμπιστοσύνη κερδίζεται και δεν επιβάλλεται. Κατά συνέπεια, αποσκοπούμε στο να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη σας παρέχοντάς σας μια ξεκάθαρη προσφορά: χωρίς προμήθεια εγγραφής, χωρίς προμήθεια αλλαγής, χωρίς κλειδωμένες περιόδους και χωρίς προμήθεια εξόδου.
Έχουμε στη διάθεσή μας ένα πλήθος από μετρήσεις για να διασφαλίζουμε ότι δεν υπάρχει σύγχυση σχετικά με τις επενδύσεις σας. Μια ξεκάθαρη δήλωση πολιτικής επενδύσεων και μια τελευταίας τεχνολογίας πλατφόρμα θα σας δείξουν ακριβώς πώς κινούμαστε ώστε να σας βοηθήσουμε να πετύχετε τους στόχους σας ως ο διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων της επιλογής σας. Στο μέτωπο της ασφάλειας, λειτουργούμε με αυστηρή προσήλωση και συμμόρφωση με κάθε ισχύων κανονισμό εμπιστευτικότητας και επίσης έχουμε αναζητήσει υπηρεσίες θεματοφυλακής από μερικούς από τους μεγαλύτερους παίκτες για να εξασφαλίσουμε ότι ακόμη και σε περιόδους χρηματοοικονομικής αστάθειας, όσο και απίθανο να είναι, τα περιουσιακά σας στοιχεία φυλάσσονται με ασφάλεια.
Επίσης αντιλαμβανόμαστε ότι κάποιες φορές μπορεί να θέλετε να αλλάξετε γνώμη. Αν οποιαδήποτε στιγμή δεν νιώθετε άνετα με την προσφορά μας, μπορείτε να ρευστοποιήσετε τις επενδύσεις σας και θα σας επιστρέψουμε τα χρήματα, χωρίς περαιτέρω ερωτήσεις.
 

Είστε εταιρεία fintech (χρηματοοικονομικής τεχνολογίας);

Ασφαλώς, ως εταιρεία fintech (Χρηματοοικονομικής Τεχνολογίας) τοποθετούμε την τεχνολογία στο προσκήνιο σε οτιδήποτε και αν κάνουμε. Έχουμε μια αφοσιωμένη ομάδα ανάπτυξης που εργάζεται όλο το 24ωρο για να βελτιώνει και να ενισχύει τις προσφορές των προϊόντων μας. Το πάθος μας για την τεχνολογία μας επιτρέπει να προσφέρουμε κορυφαίας ποιότητας προϊόντα και υπηρεσίες, που στο παρελθόν ήταν διαθέσιμα μόνο σε άτομα υψηλού εισοδήματος, με τον πιο αποτελεσματικό από άποψη κόστους τρόπο, πετυχαίνοντας έτσι χαμηλότερες προμήθειες διαχείρισης για εσάς.

Πώς μπορώ να ζητήσω βοήθεια;

Αν οποιαδήποτε στιγμή χρειαστείτε βοήθεια, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω γραπτής συνομιλίας ή μπορείτε να κλείσετε μια συνάντηση με έναν από τους ειδικούς μας χρησιμοποιώντας το κέντρο υποστήριξης.


Προσωπικό

Οι ιδιώτες πελάτες μας μπορούν να απολαμβάνουν τα οφέλη των επαγγελματικά διαχειριζόμενων Χαρτοφυλακίων LifeGoals. Οι ακόλουθες Συχνές Ερωτήσεις εφαρμόζονται στους ιδιώτες πελάτες μας.

Επέκταση | Συρρίκνωση

Τι είναι το χαρτοφυλάκιο και γιατί το χρειάζομαι;


Το χαρτοφυλάκιο είναι μια συλλογή από χρηματοοικονομικές επενδύσεις όπως μετοχές, ομόλογα και εμπορεύματα (χρεόγραφα) οι οποίες, όταν συνδυάζονται, σας παρέχουν έκθεση στην ευρύτερη αγορά. Οι μεμονωμένες επενδύσεις μπορούν να κινηθούν ανοδικά ή καθοδικά εκθέτοντάς σας σε σημαντικά κέρδη ή ζημιές. Διαφοροποιείτε τις επενδύσεις σας και μειώνετε τον κίνδυνο συνδυάζοντας μεμονωμένες επενδύσεις σε ένα χαρτοφυλάκιο. Η εύρεση του βέλτιστου συνδυασμού δεν είναι εύκολη διαδικασία. Στη LifeGoals έχουμε ένα τμήμα (Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων) του οποίου τα μέλη είναι επιφορτισμένα με τη δημιουργία χαρτοφυλακίων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες σας.
Η LifeGoals και τα επαγγελματικώς διαχειριζόμενα χαρτοφυλάκια γενικά, προσφέρουν ουσιαστικά πλεονεκτήματα στους επενδυτές. Εν συντομία, συμμετέχετε σε ένα χαρτοφυλάκιο που αποδεδειγμένα είναι διαφοροποιημένο και έχει αντέξει στο τεστ του χρόνου. Αφοσιωμένες ομάδες εργάζονται συνεχώς για να βελτιώνουν τις αποδόσεις σας όπως και την εμπειρία σας με το προϊόν, βελτιώνοντας επίσης τη διαφάνεια και τη λογοδοσία. Το όφελος από το μεγάλο μέγεθος του χαρτοφυλακίου επίσης γίνεται φανερό καθώς είμαστε σε θέση να μειώνουμε τα κόστη για τους πελάτες μας μέσα από συναλλαγές μεγάλου όγκου.
 

Πού πηγαίνουν τα χρήματά μου;

Μόλις τα κεφάλαιά σας φύγουν από τον τραπεζικό σας λογαριασμό, μεταφέρονται στον λογαριασμό πελατών της LifeGoals που τηρείται στη Saxo Bank. Στη συνέχεια, θα παραμένουν εκεί μέχρι την επόμενη ημερομηνία εγγραφής της LifeGoals (την επόμενη Δευτέρα) όπου θα χρησιμοποιηθούν για την αγορά των σχετικών χρηματοοικονομικών προϊόντων για το επενδυτικό σας χαρτοφυλάκιο. Φυσικά, θα σας κρατάμε ενήμερους για κάθε βήμα κατά τη διάρκεια της πορείας.
Τα χρήματά σας σε καμία στιγμή δεν περνούν μέσα από τους δικούς μας ισολογισμούς (είναι δικά σας χρήματα, όχι δικά μας), καθώς παραμένουν για ασφαλή φύλαξη σε αναγνωρισμένους θεματοφύλακες σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Η ασφαλής φύλαξη ή η θεματοφυλακή των περιουσιακών στοιχείων είναι μια υπηρεσία που παρέχεται από αυστηρά ρυθμιζόμενα και εξειδικευμένα χρηματοοικονομικά ινστιτούτα που τηρούν τα κεφάλαια των πελατών για να ελαχιστοποιούν τους κινδύνους υπεξαίρεσης αυτών των κεφαλαίων. Ο ρόλος τους γίνεται ιδιαιτέρως σημαντικός σε περίοδο χρηματοοικονομικής αστάθειας του διαχειριστή επενδύσεων, καθώς ο θεματοφύλακας εξασφαλίζει ότι τα κεφάλαια των πελατών θα αποδοθούν στους νόμιμους δικαιούχους, τους πελάτες.
Οι θεματοφύλακές μας περιλαμβάνουν σημαντικούς παίκτες του παγκόσμιου τοπίου των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών όπως η Citi και η State Street. Και οι δύο θεματοφύλακες έχουν βαριά κληρονομιά στον κλάδο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών καθώς δραστηριοποιούνται σε πολλές δικαιοδοσίες ανά τον κόσμο και τηρούν υπό θεματοφυλακή κεφάλαια πελατών αξίας άνω των 20 τρισεκατομμύριων δολαρίων ΗΠΑ.

Τι εξασφαλίσεις υπάρχουν;

Όλα τα περιουσιακά σας στοιχεία, σε κάθε βήμα της διαδικασίας, είναι υπό τη θεματοφυλακή/ασφαλή φύλαξη πρωτοπόρων/καθιερωμένων Κεντρικών Αποθετηρίων Χρεογράφων που είναι διαχωρισμένα από οποιονδήποτε από τους διαχειριστές των κεφαλαίων σας. Οι θεματοφύλακες, που είναι διακεκριμένα ινστιτούτα όπως η Citi και η State Street, είναι εκεί για να εξασφαλίσουν ότι ακόμη και στην απίθανη περίπτωση που κάποιος από τους διαχειριστές αντιμετωπίσει χρηματοοικονομική δυσκολία, τα περιουσιακά σας στοιχεία παραμένουν άθικτα.
Επιπλέον, κάθε χαρτοφυλάκιο LifeGoals διατηρεί τους δικούς του διαχωρισμένους λογαριασμούς, που σημαίνει ότι κάθε κεφάλαιο είναι εκτεθειμένο μόνο στη δική του επενδυτική απόδοση. Τα κέρδη ή οι ζημιές που προκύπτουν από την επενδυτική απόδοση περιορίζονται μόνο μέσα σε αυτό το συγκεκριμένο τμήμα και οι θετικές ή αρνητικές κινήσεις σε ένα κεφάλαιο δεν θα επηρεάζουν άλλα κεφάλαια.

Ακόμη και στο εξαιρετικά απίθανο σενάριο της πτώχευσης, τα κεφάλαια της LifeGoals δεν αντιμετωπίζουν κίνδυνο πτώχευσης είτε από εμάς είτε από τους διαχειριστές των υποκείμενων επενδύσεων στα χαρτοφυλάκιά σας. Παίρνουμε εξαιρετικά σοβαρά την ασφάλεια της περιουσίας σας και ακολουθούμε όλους τους σχετικούς ισχύοντες κανονισμούς της ΕΕ για να υπηρετήσουμε στο ακέραιο τη διασφάλιση της περιουσίας των πελατών.

Περαιτέρω, η Εmergo Wealth Ltd είναι μέλος του Ταμείου Αποζημίωσης Επενδυτών («ΤΑΕ») το οποίο καλύπτει πελάτες Κυπριακών Εταιρειών Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΚΕΠΕΥ). Το ΤΑΕ θα αποζημιώσει όλους τους μη επαγγελματίες επενδυτές της Emergo Wealth, εφόσον αποδειχθεί ότι η εταιρεία αδυνατεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις απέναντι στους επενδυτές. Το ΤΑΕ δεν θα αποζημιώσει Επαγγελματίες Επενδυτές και Επιλέξιμα Αντισυμβαλλόμενους επενδυτές. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ διαβάστε την πολιτικη «Investor Compensation Fund Policy» της εταιρείας.

Τι είναι ο θεματοφύλακας;

Ο θεματοφύλακας είναι ένα χρηματοοικονομικό ινστιτούτο που τηρεί χρηματοοικονομικά κεφάλαια για λογαριασμό σας. Ο ρόλος του θεματοφύλακα είναι να ελαχιστοποιεί τους κινδύνους υπεξαίρεσης αυτών των κεφαλαίων. Αυτός ρόλος τους γίνεται ιδιαιτέρως σημαντικός σε περίοδο χρηματοοικονομικής αστάθειας του διαχειριστή επενδύσεων, καθώς ο θεματοφύλακας εξασφαλίζει ότι τα κεφάλαια των πελατών θα αποδοθούν στους νόμιμους δικαιούχους, τους πελάτες.

Ποιοι είναι οι θεματοφύλακες;

Χρησιμοποιούμε κάποια από τα πιο διακεκριμένα ινστιτούτα του κλάδου όπως Saxo Bank, Citi και State Street.

Τι είναι ο Διαχειριστής Υποκείμενων Περιουσιακών Στοιχείων;

Η δουλειά μας είναι να δημιουργούμε χαρτοφυλάκια εξατομικευμένα ώστε να ανταποκρίνονται στις επενδυτικές σας επιδιώξεις. Η δουλειά του διαχειριστή υποκείμενων περιουσιακών στοιχείων είναι να δημιουργεί μια συλλογή από χρεόγραφα τα οποία μπορεί να θεωρήσουμε κατάλληλα να συμπεριληφθούν στο χαρτοφυλάκιό σας.

Πώς επιλέγουμε τους διαχειριστές των υποκείμενων περιουσιακών στοιχείων;

Η διαδικασία κατασκευής χαρτοφυλακίου που ακολουθούμε εμπεριέχει μια εκτενή ανάλυση των διαχειριστών των υποκείμενων περιουσιακών στοιχείων αλλά και των χαρακτηριστικών του συγκεκριμένου κεφαλαίου. Για να βρούμε τους καλύτερους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, εξετάζουμε παράγοντες όπως μέγεθος, εμπειρία, σταθερότητα, φήμη και περιβαλλοντικές ή κοινωνικές δεσμεύσεις. Κατά την αξιολόγηση συγκεκριμένων κεφαλαίων, αναλύουμε ιστορικές αποδόσεις, τυπικές αποκλίσεις και συσχετίσεις κάθε προϊόντος όπως επίσης και τα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με ρευστότητα, γεωγραφία, τομέα, πίστωση και νόμισμα.
Τα κόστη επίσης λαμβάνονται υπόψη ώστε να διασφαλίζεται ότι τα επενδυτικά προϊόντα που προσφέρονται παραμένουν αποδοτικά και αξιόπιστα, ακόμη και σε περιόδους πίεσης της αγοράς.
Το σύνολο των κριτηρίων εφαρμόζεται σχολαστικά με αποτέλεσμα οι διαχειριστές των υποκείμενων επενδύσεων της επιλογής μας να ανήκουν στους πιο διακεκριμένους και ευυπόληπτους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων του κόσμου.

 

BlackRock DWS
UBS Lyxor
VanEck Goldman Sachs
Societe Generale  

Τι είναι η ανακατανομή και γιατί είναι σημαντική;

Καθώς η αξία των χρεογράφων σας αυξάνεται και μειώνεται, το ποσοστό καθενός από αυτά τα χρεόγραφα στο χαρτοφυλάκιό σας μεταβάλλεται οδηγώντας σε έναν συνδυασμό που δεν είναι ο βέλτιστος. Το σύστημά μας εξετάζει αυτές τις μεταβολές σε εβδομαδιαία βάση και πραγματοποιεί αυτόματη ανακατανομή για να εξασφαλίσει ότι το χαρτοφυλάκιό σας ανταποκρίνεται στα κριτήρια του σχεδιασμού του.

Είναι τα χρεόγραφά μου δεσμευμένα ή με κάποιον τρόπο περιορισμένα;

Τα μερίδια στο χαρτοφυλάκιό σας δεν είναι με κανέναν τρόπο δεσμευμένα και δεν θα υπόκεινται σε δανεισμό χρεογράφων.

Πόσο συχνά μπορώ να βάζω ή να βγάζω χρήματα από τον λογαριασμό μου;

Μπορείτε να βγάζετε χρήματα από τον λογαριασμό σας ή να βάζετε χρήματα στον λογαριασμό σας όσο συχνά θέλετε αλλά λάβετε υπόψη ότι κάνουμε συναλλαγή μόνο τη Δευτέρα [check day, global update], κατά συνέπεια, θα χρειαστούμε τα κεφάλαιά σας στον λογαριασμό μας μέχρι την Πέμπτη [check] προκειμένου να επενδυθούν την επόμενη Δευτέρα. Αν θα θέλατε να αποσύρετε τα χρήματά σας, χρειαζόμαστε την εντολή σας μέχρι την Πέμπτη ώστε να μπορούμε να κάνουμε συναλλαγή τη Δευτέρα. Μόλις προβούμε στην πώληση των χρεογράφων σας, θα μεταφέρουμε άμεσα τα χρήματα σε εσάς και φυσικά θα σας ενημερώνουμε σε κάθε βήμα της διαδικασίας.

Χρεώνομαι αν αποσύρω χρήματα από τον λογαριασμό μου;

Όχι, δεν επιβάλλουμε προμήθειες προσθήκης ή απόσυρσης χρημάτων ή προμήθειες οποιουδήποτε είδους. Ενδέχεται μόνο να χρεωθείτε προμήθεια τραπεζικής μεταφοράς που την επιβάλλει απευθείας η τράπεζά σας.

Υπάρχει ελάχιστο ποσό για μια επένδυση με τη LifeGoals;

Το μόνο που χρειάζεστε είναι €50 για να ξεκινήστε να επενδύετε με τη LifeGoals. Στη συνέχεια, για κάθε επένδυση που κάνετε υπάρχει ένα ελάχιστο των €10.

Μπορώ να αλλάξω πλάνο;

Ναι, μπορείτε να αλλάζετε το πλάνο σας έως μία φορά την εβδομάδα χωρίς κόστος. Οι αλλαγές στο χαρτοφυλάκιο εφαρμόζονται Παρασκευή στο τέλος της ημέρας, κατά συνέπεια θα χρειαστούμε την εντολή σας μέχρι την Πέμπτη.

Ποιες είναι οι χρεώσεις σας;

Χρεώνουμε το μέγιστο 0.75% διαχείριση στο συνολικό ΕΥΔ* σας. Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε στη σελίδα Χρεώσειςμας.


*Assets under Management - Κεφάλαια υπό Διαχείριση
 

Υποστηρίζετε τη γλώσσα μου;

Με ιδιαίτερη χαρά σας παρέχουμε υποστήριξη στην Αγγλική γλώσσα μέσω γραπτής συνομιλίας, online συνάντησης και τηλεφωνικά. Οι τοπικές σας συνήθειες και η γλώσσα σας είναι σημαντικά για εμάς και δουλεύουμε εντατικά για να επεκτείνουμε το τμήμα των εργασιών μας ώστε να παρέχουμε υποστήριξη στη γλώσσα σας.

Ποια είναι η Trustly και γιατί την επιλέξατε;

Με έτος ίδρυσης το 2008, η Trustly είναι παγκόσμιος πρωτοπόρος στις Online Τραπεζικές Πληρωμές. Δουλεύουμε με 6.300 τράπεζες σε όλη την Ευρώπη και Βόρεια Αμερική και έχουμε βαθιά γνώση των κατά τόπους νομοθετικών πλαισίων, πρακτικών και φυσικά των αναγκών των πελατών.
Για να βεβαιωθούμε ότι η Trustly ήταν ο κατάλληλος συνεργάτης για εμάς και τους πελάτες μας, διενεργήσαμε εκτενή δέοντα έλεγχο και επιμέλεια σε αυτούς (και αυτοί σε εμάς) και είμαστε πεπεισμένοι ότι έχουμε επιλέξει συνεργάτη που μπορεί να υποστηρίξει την ανάπτυξή μας χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα και στην ασφάλεια.
Όπως όλοι οι συνεργάτες μας, έτσι και η Trustly αποτελεί μια κορυφαία προσφορά. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την Trustly εδώ.
 

Ποια είναι η SAXO και γιατί την επιλέξατε;

Επιλέξαμε προσεκτικά τη Saxo Markets ως τον εκτελεστικό μας διαμεσολαβητή για να εξασφαλίσουμε έγκαιρη, ακριβή και αποδοτική εκτέλεση συναλλαγών υποστηριζόμενη από τελευταίας τεχνολογίας πλατφόρμα.
Με την υποστήριξη της Saxo Bank από τη Δανία, η Saxo Markets συμμορφώνεται με αυστηρές κανονιστικές απαιτήσεις σε 15 δικαιοδοσίες και την εμπιστεύονται 850.000 πελάτες παγκοσμίως.
Όπως όλοι οι συνεργάτες μας, έτσι και η Saxo αποτελεί μια κορυφαία προσφορά. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη Saxo εδώ.

Ποια είναι η Onfido και γιατί την επιλέξατε;

Για να μπορούμε να εγγράψουμε έναν πελάτη με ασφάλεια και με κατάλληλο τρόπο ενώ ταυτόχρονα να τηρούμε ή και να υπερβαίνουμε τις ρυθμιστικές απαιτήσεις, επιλέξαμε την Onfido.
Η Onfido είναι η νέα βασική τάση ταυτοπροσωπίας για το ίντερνετ. Η τεχνολογία μας, η οποία βασίζεται σε τεχνητή νοημοσύνη, υπολογίζει αν το κρατικό έγγραφο ταυτότητας του πελάτη είναι γνήσιο ή πλαστό και στη συνέχεια το συγκρίνει με τα βιομετρικά χαρακτηριστικά του προσώπου του. Με αυτόν τον τρόπο παρέχουμε σε εταιρείες όπως οι Revolut, bunq και BitstampRevolut, bunq και Bitstamp τη διασφάλιση που χρειάζονται για να εγγράφουν πελάτες από μακριά και με ασφάλεια.
 

Απλή Απόδοση

Η απλή απόδοση υπολογίζεται διαιρώντας τη «Συνολική Απόδοση» μιας επένδυσης με τις «Συνολικές Καθαρές Εισροές» (= Μεταφορές + Εισφορές - Αναλήψεις). Για παράδειγμα, ένας στόχος με κέρδος €100 και Συνολικές Καθαρές Εισροές €10.000 θα είχε «Συνολική Απόδοση %» 1%.

Εφόσον η Απλή Απόδοση αντιπροσωπεύει πάντα το ποσοστό κέρδους στο υπόλοιπο του λογαριασμού σας, εάν είχατε συνεισφέρει άλλα 100 €, η «Συνολική απόδοση» θα μειωνόταν στο 0,99% (€100 διαιρεμένα με €10,100).

Παρακαλώ σημειώστε πως όλες οι αποδόσεις που παρουσιάζονται υπολογίζονται μετά την αφαίρεση όλων των εξόδων/χρεώσεων.

Χρονικά Σταθμισμένη Απόδοση (TWR)

Το χρονικά σταθμισμένο ποσοστό απόδοσης (TWR) παρέχει μια μέτρηση της απόδοσης της επένδυσής σας χωρίς την επίδραση των ταμειακών ροών (εισφορές, μεταφορές ή αναλήψεις). Δηλαδή, είναι η θεωρητική απόδοση που θα είχατε, εάν είχατε κάνει μια μόνο εφάπαξ επένδυση στην έναρξη του λογαριασμού σας, χωρίς περαιτέρω εισφορές ή αναλήψεις.

Το TWR χρησιμοποιείται συχνά για τη σύγκριση των αποδόσεων διαφορετικών επενδυτικών χαρτοφυλακίων, επειδή εξαλείφει την επίδραση των εισροών και εκροών χρημάτων που έχουν στρεβλωτική επίδραση στην απόδοση. Παρόλα ταύτα, μπορεί μερικές φορές να προκαλεί σύγχυση, καθώς δεν παρουσιάζει απαραίτητα τις κερδοζημιές του λογαριασμών σας, όπως διαμορφώνονται με βάση τις συνεισφορές και αναλήψεις κεφαλαίου.

Το TWR μπορεί μερικές φορές να είναι μεγαλύτερο ή μικρότερο από τη «Συνολική Απόδοση %» της επένδυσής σας, ανάλογα με το χρονοδιάγραμμα των ταμειακών ροών σας (εισφορές, μεταφορές και αναλήψεις).

Για αποφυγή σύγχυσης, το TWR δεν παρουσιάζεται για τους λογαριασμούς του Ταμείου Προνοίας LifeGoals, αλλά υπολογίζεται για προσωπικούς επενδυτικούς στόχους.

Παρακαλώ σημειώστε πως όλες οι αποδόσεις που παρουσιάζονται υπολογίζονται μετά την αφαίρεση όλων των εξόδων/χρεώσεων.


ESG

Επέκταση | Συρρίκνωση

Τι είναι ESG;

«ESG» σημαίνει «Περιβαλλοντική, Κοινωνική και Εταιρική Διακυβέρνηση» («Environmental, Social and Governance»). Στην ουσία, πρόκειται για μη χρηματοοικονομικούς παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη από τους επενδυτές ή από επενδυτικές εταιρείες γενικά και αποτελούν μέρος της αναλυτικής τους διαδικασίας προκειμένου να μετρήσουν τη βιωσιμότητα μιας εταιρείας ή μιας επένδυσης.
Ολοένα και περισσότερες εταιρείες ενσωματώνουν παράγοντες βιωσιμότητας στις δραστηριότητές τους καταφεύγοντας σε φιλικές προς στο περιβάλλον λύσεις στον τρόπο που εκτελούν τις εργασίες τους (για παράδειγμα, περιορίζοντας το ενεργειακό τους αποτύπωμα, χρησιμοποιώντας τη ψηφιοποίηση για να μηδενίσουν τη χρήση χαρτιού, χρησιμοποιώντας βιοδιασπώμενα υλικά, κ.λπ.).
Ωστόσο, θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η ESG πολιτική πηγαίνει πέρα από την προστασία του περιβάλλοντος. Οι εταιρείες τώρα δίνουν σημασία σε ζητήματα όπως η ισότητα στις πληρωμές, η εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων και των διακρίσεων λόγω φύλου, η ισότιμη συμμετοχή των φύλων στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών, οι καλύτερες συνθήκες εργασίας. Παράνομες πράξεις όπως η δωροδοκία και η διαφθορά επίσης αντιμετωπίζονται μέσω του ESG σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα πιο διαφανές πλαίσιο.
 

Ποια είναι η ESG επενδυτική σας διαδικασία;

Η Υπεύθυνη Επενδυτική Πολιτική μας περιλαμβάνει μια «Λίστα Εξαιρέσεων» που στην ουσία είναι μια λίστα από κλάδους που εξαιρούνται από την επενδυτική μας διαδικασία. Η επενδυτική μας διαδικασία έχει να κάνει με τη συλλογή δεδομένων/πληροφοριών από ευυπόληπτα και αξιόπιστα τρίτα πρόσωπα που είναι Διαχειριστές Περιουσιακών Στοιχείων τα οποία στη συνέχεια εξετάζονται ως προς τη λίστα των εξαιρέσεών μας.

Πόσο «ESG» είναι τα χαρτοφυλάκια που προσφέρετε;

Όλα τα ESG χαρτοφυλάκιά μας είναι «Άρθρο 8» χαρτοφυλάκια κάτω από τον Κανονισμό Γνωστοποιήσεων Αειφορίας (Sustainable Financial Disclosures Regulation - «SFDR»). Αυτό σημαίνει ότι τα ESG χαρτοφυλάκιά μας προωθούν, μεταξύ άλλων, περιβαλλοντικά ή κοινωνικά χαρακτηριστικά ή έναν συνδυασμό αυτών, με την προϋπόθεση ότι οι εταιρείες στις οποίες έχουν γίνει οι επενδύσεις ακολουθούν καλές πρακτικές διακυβέρνησης.

Πού μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες;

Έχουμε μια αποκλειστική ενότητα στην ιστοσελίδα μας εδώ.

Πραγματικά τα ESG κεφάλαια βοηθούν την κοινωνία ενώ πετυχαίνουν καλές αποδόσεις;

Υπάρχει πληθώρα μελετών που δείχνουν ότι οι εταιρείες που λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις ESG ευθύνες τους τείνουν να αποδίδουν καλύτερα μακροπρόθεσμα. Η λογική είναι απλή: Εταιρείες και κεφάλαια που έχουν καλές ή βελτιούμενες ESG πρακτικές, θα υπόκεινται σε πιο συνετή διαχείριση από τους ανώτερους διευθυντές τους, θα συμμετέχουν σε λιγότερες αντιπαραθέσεις και θα υπηρετούν καλύτερα το οικοσύστημά τους. Όλα αυτά συνηγορούν σε καλύτερη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Τα ESG χαρτοφυλάκια έχουν αποκτήσει προεξέχοντα ρόλο στο σύμπαν των επενδύσεων αφού επέδειξαν αυξημένη αντοχή κατά τη διάρκεια της κρίσης το 2020 με τα συνολικά τους περιουσιακά στοιχεία να ανέρχονται σε 30 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.
Τα οφέλη προς την κοινωνία είναι επίσης εμφανή: Οι επενδυτές έχουν τώρα στη διάθεσή τους έναν μηχανισμό μέσω του οποίου μπορούν να κατευθύνουν τις εταιρείες να αναλάβουν σοβαρά τις ευθύνες τους ως προς την ESG. Αυτό μεταφράζεται σε λιγότερη μόλυνση και περισσότερη δικαιοσύνη και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.
Ο κλάδος εξακολουθεί να εργάζεται στο να βρει τον βέλτιστο τρόπο να αξιοποιήσει αυτήν την επίπτωση. Νέοι κανονισμοί θεσμοθετούνται επίσημα και ενώ υπάρχει ακόμη αβεβαιότητα σε συγκεκριμένες μεθοδολογίες ή λογικές, ένα πράγμα είναι σίγουρο: Οι ESG επενδύσεις θα είναι ένας κεντρικός πυλώνας στο μέλλον.
 


Εταιρικό

Επέκταση | Συρρίκνωση

Ποια είναι η εμπειρία σας στον χρηματοοικονομικό σχεδιασμό;

Οι σύμβουλοι της Emergo βοηθούν εδώ και χρόνια τόσο ιδιώτες επενδυτές όσο και εταιρείες να σχεδιάσουν τα βήματα προς ένα ασφαλές χρηματοοικονομικό μέλλον. Η εμπειρία μας στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και την διαχείριση επενδύσεων αλλά και η δέσμευσή μας για διαφάνεια, καθιστούν το LifeGoals μια ασφαλή επιλογή για την άνετη συνταξιοδότηση των υπαλλήλων σας.

Γιατί να επιλέξω το LifeGoals;

Εξειδίκευση και τεχνογνωσία
Καθώς ο αριθμός των μελών μας ολοένα και μεγαλώνει, είμαστε σε θέση να προσφέρουμε οικονομίες κλίμακας, βέλτιστες υπηρεσίες και όλα τα οφέλη, φορολογικά και μη, της συμμετοχής σε ένα εγγεγραμμένο ταμείο προνοίας.

Διαφάνεια
Στόχος μας είναι να παρέχουμε απόλυτη διαφάνεια στα μέλη μας. Τα μέλη μας έχουν πρόσβαση στον λογαριασμό τους ανά πάσα στιγμή διαδικτυακά μέσω της Πλατφόρμας Μελών LifeGoals.

Εξατομικευμένες υπηρεσίες
Τα χαρτοφυλάκια είναι ειδικά σχεδιασμένα ώστε να ανταποκρίνοται στις ανάγκες των μελών μας και να τα βοηθήσουν να επιτύχουν μια άνετη και ασφαλή συνταξιοδότηση.

Εποπτεύεται το LifeGoals;

Το LifeGoals Multi-Employer Provident Fund είναι ένα εγγεγραμμένο ταμείο πρόνοιας το οποίο εποπτεύεται από τον Έφορο Ιδρυμάτων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών του Υπουργείου Εργασίας της Κύπρου (Αριθμός εγγραφής 3263). Η Emergo Wealth εποπτεύεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (Αριθμός άδειας 232/14). Τόσο το LifeGoals όσο και η Emergo ελέγχονται τακτικά από κορυφαίους διεθνείς ελεγκτικούς οίκους.

Γιατί πρέπει να συμμετέχει κάποιος σε ένα συνταξιοδοτικό σχέδιο;

Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής και η υπογεννητικότητα απειλούν τη βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών σχεδίων παγκοσμίως.

Μόνο στην Κύπρο, η σύνταξη από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων αναμένεται να αναπληρώνει το 50% του τελευταίου μισθού για εισοδήματα μέχρι €50,000, ενώ για μεγαλύτερα εισοδήματα το ποσοστό αναπλήρωσης υπολογίζεται μόλις στο 20%-30%.

Για τη διατήρηση του ίδιου βιοτικού επιπέδου μετά την αφυπηρέτηση απαιτείται τουλάχιστον το 70% του τελευταίου μισθού. Συνεπώς, ένας εργαζόμενος θα πρέπει να εξασφαλίσει επιπρόσθετα 20-50% του εισοδήματος του μέσω ενός επαγγελματικού συνταξιοδοτικού σχεδίου, όπως το LifeGoals, για να εξασφαλίσει μια άνετη συνταξιοδότηση.

Τι επιλογές έχουν τα μέλη;

Τα μέλη του LifeGoals μπορούν να επιλέξουν μεταξύ 2 καταθετικών σχεδίων και 4 επενδυτικών πολιτικών προσαρμοσμένου ρίσκου. Το κάθε Μέλος μπορεί να επιλέγει το χαρτοφυλάκιο που ταιριάζει στο δικό του προφίλ κινδύνου αλλά και στις ανάγκες του, ανάλογα με το στάδιο ζωής στο οποίο βρίσκεται.

Ποιες είναι οι χρεώσεις σας;

Το διαχειριστικό τέλος ανά μέλος ανέρχεται σε €2 τον μήνα. Το τέλος διαχείρισης επενδύσεων ανέρχεται σε 0.06% τον μήνα.

Δεν υπάρχει χρέωση διαχείρισης επενδύσεων για τα καταθετικά χαρτοφυλάκια.

Για εταιρείες με ενεργητικό υπό διαχείριση άνω των €5 εκατ. η χρέωση μειώνεται σε €0.50 ανά μέλος τον μήνα.

Μπορούν τα μέλη να παρακολουθούν τον λογαριασμό τους ή να αλλάξουν την επενδυτική τους επιλογή;

Τα μέλη του LifeGoals μπορούν να παρακολουθούν τον λογαριασμό τους και την απόδοση του χαρτοφυλακίου τους ανά πάσα στιγμή. Μπορούν επίσης να αλλάξουν την επενδυτική τους στρατηγική σε εβδομαδιαία βάση χωρίς καμία χρέωση.